Nigel Farage – elsket og hatet

Portrett av Nigel Farage fotoNigel Farage skaper fortsatt overskrifter i britisk presse. Foto: Shutterstock.com

Sist oppdatert 26. september 2018

Annette Groth var i ti år NRKs korrespondent i London.

Han røyker og drikker. Med begge hender. Og er veldig svak for kvinner. Dessuten synes han det er noe tull å være politisk korrekt, noe som utløser mange krangler. Han blir beskrevet som alt fra arrogant og motbydelig, til sjarmerende og morsom.

Av Annette Groth

Nigel Farage (53) ledet i årevis UKIP – UK Independence Party. Partiet som får mye av æren for nei-resultatet i den britiske folkeavstemningen om EU. Partiet som pustet de konservative i ryggen og som var medvirkende til at statsminister David Cameron skrev ut folkeavstemningen, som han var sikker på å vinne.

Farage mener at folkeavstemningsdagen – 23.juni – bør erklæres som Storbritannias uavhengighetsdag.

Var tory-medlem

Nigel Farage var opprinnelig medlem av det konservative partiet, men markerte seg tidlig som en sterk motstander av EU. Han var misfornøyd med måten statsminister John Major styrte partiet på etter Margaret Thatcher, og i 1992 meldte han seg ut. For da undertegnet Major Maastricht-avtalen, som skulle føre medlemmene i den europeiske unionen enda mer sammen.

Farage ble da en av grunnleggerne av det som ble hetende the UK Independence Party. Et parti som hadde én stor fanesak, nemlig å få Storbritannia ut av EU. Partiet er blitt karakterisert som ikke bare EU-skeptisk, men også høyrevridd, populistisk og innvandringsfiendtlig.

Farage har vært partiets leder i tre omganger, men har gått av for å bruke kreftene på å komme inn i Underhuset. Det klarte han aldri, men partiet hans har likevel hatt stor suksess under hans ledelse.

Middelklassefamilie

Nigel Farage er fra en solid middelklassefamilie, som så mange andre britiske politikere. Han ble født i Downe i grevskapet Kent, sør for London. Navnet hans uttales med fransk aksent, og grunnen til det er en fjern slektning som var hugenott fra Frankrike.

Faren hans, Guy Justus Oscar Farage, var aksjemegler. Han blir beskrevet som en alkoholiker, og familielivet var ikke lett. Guy forlot konen Barbara da lille Nigel bare var fem år gammel. Men det sies at Farage ble tatt godt vare på av resten av familien og fortsatte sin middelklasse-oppdragelse av ham.

Farage gikk på det tradisjonsrike Dulwich College i London – hans hovedinteresser var cricket, rugby og politisk debatt.

Med de hovedinteressene var det kanskje ikke så rart at han valgte en annen vei enn den akademiske da han var ferdig på college. 18 år gammel begynte Nigel å jobbe på råvarebørsen i Londons finanssentrum the City.

Pubelsker

Nigel Farage med en øl mellom hendene. Foto.

Nigel Farage er en glad gutt som liker øl og publivet. Foto: Shutterstock.com

Du ser ham gjerne på en pub, også når han holder pressekonferanser. Han er etter eget utsagn veldig glad i øl og røyker friskt. Han synes røykeforbud er dumt og lite liberalt og ønsker seg røykerom overalt. Dette begrunner han med at alt som er forbudt er fristende for barn, og at overvekt dessuten er langt farligere enn røyking.

I EU-parlamentet, der han har sittet siden 1999, har han hatt noen opptredener som ikke bare har fått øyebryn til å heves. Men protestene til å hagle. For eksempel sa han om den belgiske EU-toppen Herman van Rompuy at han hadde karisma som en våt fille og at han minnet om en underordnet bankfunksjonær.

I tillegg satte han spørsmålstegn ved van Rompoys legitimitet som leder av EU-kommisjonen. «Hvem er du? Jeg hadde aldri hørt om deg, ingen i Europa hadde hørt om deg», sa han om den tidligere belgiske statsministeren. Det førte til en skarp reprimande og til at han i en periode måtte betale alle sine utgifter selv.

Nær døden

Nigel Farage er i dag i 50-årene, men det er ikke en selvfølge at han er blitt så gammel. Det begynte med en alvorlig bilulykke i Orpington i Kent da han var i begynnelsen av 20-årene. Etter en kveld på puben ble han overkjørt av en bil, fikk alvorlige skader og sto i fare for å måtte amputere benet. Det gikk bra og fikk en lykkelig slutt på flere måter. For sykepleieren som stelte ham, Grainne Hayes, ble etter hvert hans første kone. Med henne fikk han to sønner.

Bare noen måneder etter bilulykken fikk han testikkelkreft. Han ble helt bra av kreften, men sier at dette var noe som forandret ham. Han lovet seg selv å leve livet så fullt og helt som det bare var mulig.

Mange år senere hadde Farage sitt tredje stevnemøte med døden. Det var 6. mai 2010 – valgdag i Storbritannia. Farage var i et lite toseters fly med et stort UKIP-banner hengende etter seg. Banneret kom inn i haleroret, flyet krasjet og Farage fikk store skader: Brystbenet og flere ribben ble brukket og han punkterte en lunge.

Fisker om nattten

At han er en glad gutt, har han aldri lagt skjul på. Han har interesser som spenner over det meste. Han elsker å gå på puben, men er også interessert i cricket og skulle gjerne ha spilt golf. Men det går ikke, på grunn av skadene han fikk etter flyulykken i 2010.

Han liker også å fiske, alene og om natten, ved kysten i Kent, der han bor. Og han går gjerne til den private herreklubben han er medlem av: East India Club i sentrum av London. Han kan være arrogant så det holder, men er også vittig og morsom å høre på.

Tilhengerne hans elsker ham, mens motstanderne knapt orker se på ham.

Mister jobben

Ikke lenge etter brexit-avstemningen gikk av han av som leder for UKIP. Han holdt en hoverende tale i EU-parlamentet, der han hevdet at alle hadde ledd av ham i begynnelsen.

– Men nå ler dere ikke lenger, sa han, mens han spådde at Storbritannia ikke vil bli de eneste som forlater unionen. I tillegg fornærmet han sine kolleger i EU-parlamentet med at så å si ingen av dem har gjort et skikkelig dagsverk i sitt liv.

Selv mister han jobben i EU-parlamentet, sammen med en rekke av sine partifeller, når Storbritannia forlater EU. UKIP har hatt den største partigruppen i parlamentet i Strasbourg – 20 medlemmer. Snart mister UKIP-medlemmene i EU-parlamentet både lønn og tilhørende støttefunksjoner.

Blant de europeiske kollegene i EU-parlamentet er det ikke mye sorg. Den belgiske EU-politikeren Guy Verhofstadt var kanskje den krasseste. Han snakket til Farage slik Farage ofte har snakket til andre. I EU-parlamentet sammenlignet Verhofstadt Farages’ EU-plakater med nazi-propaganda og la til, direkte henvendt til Farage:

– OK, la oss se lyst på det. Endelig blir vi kvitt den verste utgiftsposten på EU-budsjettet – en utgift vi har betalt i 17 år. Din lønn!

Nært forhold til Trump

Selv sa Farage etter at han gikk av som partileder at han aldri hadde tenkt å ende som karriere-politiker.

– Under valgkampen før folkeavstemningen sa jeg at jeg vil ha landet mitt tilbake. Nå sier jeg: Jeg vil ha livet mitt tilbake. Og det starter akkurat nå.

Allerede før Donald Trump ble innsatt som president i januar 2017, sa han at Nigel Farage burde bli Storbritannias ambassadør i USA. Det skjedde etter at Farage var den første utenlandske politikeren Trump møtte etter valgseieren. Forslaget om å gjøre Farage til USA-ambassadør ble møtt med hoderisting i Storbritannia.

– Vi har en meget dyktig USA-ambassadør allerede, og han skal fortsette i den jobben, sa en talsperson for statsminister Theresa May.

Men det tette forholdet til USA har både vart en stund og fortsetter. Farage legger ikke skjul på at han er en beundrer av den nye amerikanske presidenten.

Nærmest utradert

Etter folkeavstemningen har han vært kommentator for amerikanske Fox News og han har sitt eget program på den britiske radiostasjonen LBC.

Etter parlamentsvalget i juni 2017 var det mange som ville ha ham tilbake som partileder. UKIP fikk under 2 prosent av stemmene og ble nærmest utradert. Lederen Paul Nuttall gikk av øyeblikkelig, og Farages tilhengere tror han er den eneste som kan føre partiet mot gamle høyder.

Nigel Farage svarte med å sette døren på gløtt for et comeback i UKIP enda en gang. Men den døren ble snart lukket. I en artikkel i avisen The Telegraph i juli 2017 skriver han at han har bestemt seg for ikke å stille.

– Hvis vi ikke har et omfattende og skikkelig brudd med EU innen utmeldingsprosessen er over i 2019, da nøler jeg ikke med å kaste meg inn i kampen igjen, sier Nigel Farage.

Nylig skapte han overskrifter da han sa at han ikke var fremmed for en ny folkeavstemning om brexit. Han mener den vil gi et betydelig større flertall for brexit enn i 2016, og sette en stopper for alle dem som sutrer over at Storbritannia skal forlate EU.

Så selv om Nigel Farage er ute av UKIP er det slett ikke sikkert at han er ute av britisk politikk.

Dette er en redigert versjon av et portrett av Nigel Farage hentet fra Annette Groths bok «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en brexit-tid», Pitch forlag.