Sajid Javid – britenes nye innenriksminister

Sajid Avid portrett fotoSajid Javid Innenriksminister

Sajid Javid (48) tok over som innenriksminister da Amber Rudd trakk seg. Javid har foretatt litt av en klassereise. Han er sønn av en bussjåfør som innvandret fra Pakistan til Storbritannia på 1960-tallet.

Javid har solid regjeringserfaring. Han ble første regjeringsmedlem med bakgrunn fra Asia da han i 2014 ble utnevnt til media- og idrettsminister.

Det var han i ett år før han ble næringsminister, for så å overta jobben som statsråd for kommuner og distrikter (Secretary of State for Housing, Communities and Local Government). En jobb han hadde før Theresa May 30.april forfremmet ham til innenriksminister, en post som regnes som en av de tyngste i regjeringen.

Store utfordringer

BBCs meget velinformerte politiske redaktør Laura Kuensseberg skriver at Javid ikke er noen spesielt nær alliert av statsminister Theresa May.

Som sin forgjenger Amber Rudd, stemte han mot utmelding av EU i folkeavstemningen, og opprettholder på den måten brexit-balansen i regjeringen.  Han ble lenge sett på som en EU-skeptiker, og det overrasket mange da han sluttet seg til Remain-siden.  Ifølge Kuenssberg er han ikke noen spesielt ivrig ja til EU-mann.

The Independent beskriver ham som «a safe pair of hands», men legger til at beskrivelsen ikke betyr helt det samme i de kaotiske tidene vi er inne i.

Som innenriksminister står Javid foran store utfordringer. Han får ansvar for tunge områder som innvandring, nasjonal sikkerhet og kampen mot terrorisme.

Windrush-skandalen

Windrush-skandalen og håndteringen av den førte til Amber Rudds avgang, og det blir nå Javids jobb å rydde opp. 48-åringen har sagt at han har opplevd skandalen «svært personlig» siden han kommer fra en familie med innvandrere.

– Det kunne ha vært meg, min mor eller min far, sa Javid i et intervju med Sunday Telegraph.

Javid har fortalt hvordan faren hans kom til Storbritannia med «bare 1 pund i lomma». Familien slo seg ned i Rochdal utenfor Manchester i Nord-England, der faren først jobbet i bomullsindustrien og så som bussjåfør.

-Han var ganske ambisiøs og så at bussjåfører var bedre betalt. Hans kallenavn var Mr Night and Day fordi han jobbet når det skulle være, har Javid fortalt.

Etter noen år i Nord-England flyttet familien til Bristol, der Javid tilbrakte sine skoleår. Ifølge BBC tok foreldrene over en forretning som solgte dameklær og familien bodde i en leilighet over forretningen.

Finansmann

Javid gikk på offentlig skole, og som den første i sin familie begynte han på universitetet. Han studerte økonomi og politikk på universitetet i Exeter. Etter det jobbet han som svært suksessfull finansmann både i New York og Singapore, og var direktør i Deutsche Bank før han før han i 2009 vendte hjem til England for å konsentrere seg om sin politiske karriere.

Javid ble tidlig tory-tilhenger, og var på sitt første landsmøte da han var i 20-årene. I 2010 ble han valgt inn i Underhuset fra Bromsgrove in Worcestershire, og etter det har hans politiske karriere gått raskt oppover.

Den ferske innenriksministeren beskriver seg selv som en ikke-praktiserende muslim. Han er gift med Laura, og har fire barn som alle har gått på privatskoler.

trine@britiskpolitikk.no