Fakta om den britiske regjeringen

Foto av katten Larry som bor i 10 Downing StreetKatten Larry er fast inventar i Downing Street 10. Foto: Paul Shaw, 10 Downing Street.

Sist oppdatert 18. november 2018

Den britiske regjeringen ledes av statsminister Theresa May. May overtok som statsminister etter David Cameron 13.juli 2016. Hun er den andre kvinne som er statsminister i Storbritannia.

Den første var Margaret Thatcher, som var statsminister fra 1979-1990. Både May og Thatcher representerer det konservative partiet – toryene.

Den britiske statsministeren har kontor og bor i Downing Street 10 noen steinkast fra Parlamentet i Westminster i London. Downing Street 10 har vært den britiske statsministerens embetsbolig siden 1735. Les mer om historien her.

Statsministerens naboleiligheten Downing Street 11 er embetsboligen for den britiske finansministeren, som i Mays nåværende regjering er Philip Hammond.

Frittalende katt

En av dem som har jobbet både for statsminister David Cameron og Theresa May er katten Larry, som har offisiell tittel Chief Mouser. Larry har bodd i Downing Street 10 siden 15.februar 2011, og har egen Twitter-konto.

Larry har friske kommentarer til den politiske situasjonen. Slik kommenterte Larry at Jeremy Hunt ble utnevnt til utenriksminister etter Boris Johnson:

…. og denne om tidligere UKIP-leder Nigel Farage:

Den britiske regjeringen. Foto

Theresa Mays regjering slik den ser ut etter endringene i regjeringen 9.juli.
Foto: Downing Street 1023 medlemmer

23 medlemmer

Theresa Mays nåværende regjering –  eller The Cabinet som britene kaller det – har 23 medlemmer.

Dessuten møter ifølge Number 10s nettside seks andre fast i regjeringens møter.

Blant dem er Andrea Leadsom, som er leder i Underhuset og Julian Smith som er chief whip – det konservative partiets innpisker i Underhuset.

Etter at utenriksminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis trakk seg gjorde Theresa May 9.juli disse endringene i regjeringen:

  • Jeremy Hunt (51), som har vært helseminister i seks år, ble ny utenriksminister. Han støttet Remain-siden i folkeavstemningen, men har ifølge BBC siden sagt at han har «konvertert» til brexit-saken. Hunt har av flere blitt pekt på som en mulig arvtaker til Theresa May.
  • Davis Davis er erstattet av Dominic Raab (44) som ny brexit-minister. Raab trakk seg 14.november, ny breixtminister er Stephen Barclay.
  • Jeremy Hunt er erstattet som helseminister av kulturminister Matt Hancock.
  • Ny kulturminister er Jeremy Wright, som har vært regjeringsadvokat.

Av regjeringens medlemmer er fem kvinner, mens fire av de seks med møterett, er kvinner. Regjeringen har ukentlige møter i Downing Street 10 i de periodene det er aktivitet i Parlamentet.

Det som kan være forvirrende med det britiske systemet, er at det i hvert departement er flere personer med tittelen «Minister of State» for ulike områder. Dette er politikere som har spesialområder eller leder avdelinger i sitt departement, men er ikke statsråder. Vi har ikke noe tilsvarende organisering i norske departement, den nærmeste oversettelsen på norsk er statssekretær. I norsk presse er det ofte oversatt med minister eller juniorminister. Her er det ingen fasit.

Se også artikkel om hvordan det britiske Parlamentet fungerer.

trine@britiskpolitikk.no