Fargerik leder for de skotske konservative

Ruth Davidson er svært aktiv i debattene i det skotske parlamentet.

Sist oppdatert 11. september 2018

Ruth Davidson har brakt de konservative i Skottland opp fra skyggenes dal. Den fargerike, frittalende 39-åringen blir av mange tippet som en framtidig leder av det konservative partiet.

Under fjorårets parlamentsvalg ledet Davidson de konservative i Skottland til det beste resultatet siden 1983. De har nå 13 seter i Parlamentet, mot bare ett i forrige periode. Uten Davidsons suksess kunne Theresa May ha sett langt etter å danne en ny konservativ regjering.

De skotske konservative gjorde det også godt i valget til det skotske parlamentet i 2016, utkonkurrete Labour og ble nest største parti etter SNP. SNP mistet sitt flertall i nasjonalforsamlingen, og slagene i parlamentet i Holyrood står nå i stor grad mellom skotsk politikks to sterke damer – Ruth Davidson og Nicola Sturgeon.

Frisk stil

Tidsskriftet Time kåret i vår Ruth Davidson til en av de 100 mest innflytelsesrike i verden i 2018. Magasinet trekker fram hvordan hun med sin friske stil har klart å vekke det konservative partiet i Skottland til live, hvordan hun har stått fram som en klar motstander av et selvstendig Skottland og brexit – og hvordan hun har markert seg som en klar talskvinne for likekjønnet ekteskap.

Davidson er lesbisk og bor i Edinburgh med sin partner Jen Wilson. I vår skapte Davidson overskrifter da hun fortalte at hun er gravid, og at hun og Wilson venter barn i oktober.

39-åringen sier til BBC at hun håper at hennes nyhet vil være med å understreke at det er normalt for likekjønnede par å få barn.

–  Forhåpentlig kan dette fjerne noe av mysteriet og tabuet rundt det, sa Davidson.

– Et fyrtårn

Davidson er også, som eneste politiker, inne på Vogues liste over Storbritannias 25 mest innflytelsesrike og inspirerende kvinner.

– Når det gjelder politikk har vi lært oss til å vente det uventede. Få kunne ha forutsett at den 39 år gamle lesbiske lederen for de skotske konservative ville være blant dem som seriøst blir snakket om som en framtidig leder av det konservative partiet, skriver Vogue, som beskriver Davidson som et fyrtårn.

Ruth Davidson, som oppgir kickboksing som en av sine hobbyer, er da også en svært energisk politiker. Bilder fra fjorårets valgkamp viser gjerne en smilende, energisk Davidson som spretter opp på scenen noen skritt foran en mer tilbakeholden statsminister Theresa May.

God statsministerkandidat

Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no, mener Ruth Davidson kan bli leder for det konservative partiet, dersom hun ønsker det.

– Jeg mener hun vil være en god kandidat til ledervervet. Hun er lett å like og er plassert mer mot sentrum enn Theresa May. Sånn sett tror jeg mange også i sentrum kunne tenkt seg å stemme på de konservative dersom partiet var ledet av henne, sier Mustad.

Han tror også Davidson kan rydde opp i det han betegner som det ekstremt konservative gubbeveldet på høyresiden i det konservative partiet i England.

I en måling i Evening Standard gjort i april i år, danket Ruth Davidson ut alle de andre konservative kandidatene i spørsmålet om hvem som var mest egnet til å ta over etter Theresa May. Davidson fikk størst oppslutning i alle velgergrupper, og slo Boris Johnson også i London, der han har vært borgermester.

Hun verserer også stadig på bookmakernes topp-ti-lister over favoritter til å ta over etter Theresa May.

Få fiender

Davidson strålte på toryenes landsmøte i fjor, og styrket uten tvil sin stilling som framtidig toryleder.

Politisk kommentator Daniel Finkelstein i The Times skrev i sin oppsummering at de fleste på landsmøtet mener de har en vinner i Ruth Davidson.

– Hun er tøff, frisk, original og hun har oppnådd et fantastisk resultat i Skottland, skriver Finkelstein, som mener Davidson har «bemerkelsesverdig» få politiske fiender i torypartiet.

Men det er stort hinder – Ruth Davidson sitter ikke i Parlamentet i London. Det er en uskrevet regel at britiske statsministere må sitte i Underhuset. Selv sier Davidson at hun ikke har noen planer om å flytte til London, og er klar på at hennes mål er å bli Skottlands neste førsteminister etter SNPs Nicola Sturgeon. Neste valg til den skotske nasjonalforsamlingen er i mai 2021.

Men mye kan skje, og Ruth Davidson er bare 39 år gammel. Theresa May var 59 år da hun ble statsminister i 2016. Storbritannias første kvinnelige statsminister Margaret Thatcher, var 53 år da hun flyttet inn i Downing Street 10 i 1979.

Fakta om Ruth Davidson

  • Født i Edinburgh 10.november 1978.
  • Samboer med Jen Wilson.
  • Studerte ved universitetet i Edinburgh før hun startet å jobbe som journalist, blant annet i BBC Scotland i Glasgow.
  • I 2009 meldte hun seg inn i det konservative partiet i Skottland.
  • Ble valgt inn i det skotske parlamentet i 2011 og allerede i november samme år, bare 32 år gammel, ble hun valgt til leder av Scottish Conservative and Unionist Party.

Ruth Davidson kommer 20.september med boka «Yes She Can: Why Women Own the Future».

trine@britiskpolitikk.no