De vanskelige brexitbegrepene

Sist oppdatert 19. januar 2019

Det surrer av forkortelser i brexitforhandligene. Hva betyr egentlig Norway Plus, backstop og Canada-modellen?

*Brexit: Sammensatt av ordet Britain og exit. Storbritannia forlater EU 29.mars 2019, to år etter at Theresa May utløste  artikkel 50 om EU-utmeldelse.

*Backstop: Sikkerhetsnett for å sikre en sømløs grense mellom Nord-Irland og Irland – og sikre freden i Nord-Irland. Grensen mellom Nord-Irland og Irland blir den eneste landgrensen mellom EU og Storbritannia etter brexit. Dersom det ikke blir enighet om noe annet etter overgangsperioden, forblir Storbritannia i praksis i EUs tollunion til både Storbritannia og EU er enige om at det ikke lenger er nødvendig. Nord-Irland knyttes samtidig nærmere EUs indre marked.

*Canada-modellen: En frihandelsavtale med EU, tollfrihet på de fleste varer.  Det snakkes også om Canada + – det vil si en avtale som inkluderer flere områder for frihandel og en tettere forbindelse med EU enn det Canada har. Innebærer en eller annen grensekontroll mellom EU og Storbritannia.

*Norway-modellen: Ligner modellen Norge har gjennom EØS-avtalen. Det vil si tilgang til EUs indre marked. Norge er ikke med i EUs tollunion, men for å opprettholde en sømløs grense på den irske øya, må Storbritannia være i en eller annen form for tollunion med EU – det som betegnes som Norway Plus.

*No deal: Storbritannia forlater EU uten avtale. Står da fritt til å forhandle fram bilaterale handelsavtaler med andre land. De kan da blant annet forhandle fram ulike avtaler med hvert av de 27 EU-landene. Betyr grensekontroller mellom Storbritannia og EU.

* Overgangsperioden: Periode etter at Storbritannia har gått ut av EU. Skal vare fra  29.mars 2019 – 31.desember 2020I denne perioden fungerer det meste som før. Storbritannia kan inngå nye handelsavtaler,
 men de vil ikke tre i kraft før 1.januar 2021. Overgangsperioden kan forlenges i ett eller to år. Ingen avtale, ingen overgangsperiode.

* Chequers-planen: Kompromissforslag som i juli 2018 ble lagt fram av Theresa May på statsministerens landsted Chequers, derav navnet. Planen ble forkastet av EU.

Se også BBCs informative brexit-artikkel.

Andre artikler i denne serien:

Fakta om den britiske regjeringen

Slik fungerer Parlamentet

Slik står det til med likestillingen i britisk politikk

trine@britiskpolitikk.no