Juni kan bety farvel for May

Theresa May på talestolen i Underhuset. FotoTheresa Mays dager som statsminister går trolig mot slutten. Til venstre for May sitter Andrea Leadsom som sier at hun vurderer å melde seg på i lederkampen. Foto: UK Parliament/Mark Duffy

Statsminister Theresa May har overlevd krise etter krise, men nå kan det snart være slutt. Etter intens press fra motstanderne av hennes brexitplan har hun gått med på å lage en tidsplan for sin avgang etter neste avstemning i Underhuset. Det vil si i første uke av juni.

Theresa May har gått med på å komme med en tidsplan uavhengig av om hun får gjennom sin brexitplan i fjerde forsøk eller ikke. I løpet av første uke i juni skal det stemmes over lovgivningen som skal bane vei for utmeldingen av EU. Det vil i praksis si en ny avstemning om Mays brexitplan. Som det ser ut nå, er det lite som tyder på at hun klarer å få flertall når hun igjen gjør et nytt forsøk. Spesielt etter at Labour etter uker med samtaler har gitt opp å få til en brexitkompromiss med de konservative. Nå skal en aldri si aldri. Alt kan skje i britisk politikk. Men det ser ikke lyst ut for May.

Parlamentet møtes igjen etter pinseferien 4.juni. Parlamentarikerne kommer med andre ord rett fra ferie og tilbake til nye avgjørende brexitdager. Avstemningen kommer også til å skje samme uke som president Donald Trump er på statsbesøk, så det blir på mange måter en svært travel og spesiell uke for Theresa May. Hun skal sjonglere å være vert for USAs president samtidig med at avgjørelsen om hennes framtid – og ettermæle – faller i Underhuset.

Sterkt presset

Nå er Mays avgang spådd gang på gang i britisk presse. Hun har gått på nederlag etter nederlag, og har også måttet gjennom en mistillitsavstemning i eget parti. I januar ble hennes skilsmisseavtale nedstemt med 230 stemmer – det største nederlaget for en britisk statsminister i moderne tid. Etter et slikt nederlag ville de fleste statsministere ha gått av, men det har ikke vært normale tider i britisk politikk de siste to årene, og May ble sittende.

Men nå kan det altså se ut som om hun har gitt etter for det som måtte komme, og har innsett at hennes tid som partileder og statsminister snart er over. Torsdag var hun i møte med 1922-komitéen i eget parti, komitéen av backbenchers som har en viktig rolle i valget av ny partileder. Der gikk May med på at hun rett etter brexit-avstemningen i juni skal ha møte med Graham Brady, lederen for komitéen, der tidsplanen for hennes avgang vil bli diskutert.

Nå sier riktignok ikke brevet Graham Brady sendte ut fra 1922-komitéen etter møtet, at May vil gå umiddelbart.

-Men dette markerer slutten på Theresa Mays statsministerperiode og begynnelsen på den offisielle jakten på en ny leder for landet. Selv om det ikke står klart i brevet, sier velinformerte kilder at May vil kunngjøre at hun går av dersom hennes brexitplan blir nedstemt igjen, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuennsberg i en kommentar.

May har tidligere gjort det klart at hun vil gå når hun har fått gjennom sin brexitavtale. Så uansett hvordan det går i avstemningen i Underhuset, vil Storbritannia etter all sannsynlighet ha en ny statsminister enten innen utgangen av sommeren eller til de konservatives landsmøte i slutten av september.

Portrett Boris Johnson. Foto

Boris Johnson vil gjerne bli statsminister.

Boris favoritt

Det er mange som kan tenke seg å ta over etter Theresa May, men en kommer aldri utenom Boris Johnson. Han timet det godt da han samme dag som møtet var i 1922-komitéen bekreftet at han er kandidat til ledervervet når May går av.

Da han fikk spørsmål på en konferanse i Manchester om han vil være kandidat til å etterfølge Theresa May som partileder og statsminister svarte den tidligere utenriksministeren: -Selvfølgelig vil jeg prøve på det.

Valget av ny partileder skjer ved avstemninger i de konservatives partigruppe i Parlamentet. Det stemmes til det står igjen to kandidater. Hvem av de to som blir ny leder avgjøres med uravstemning blant partimedlemmene, noe som vanligvis tar flere uker.

Da Theresa May etterfulgte David Cameron i 2016 gikk det fort fordi den andre kandidaten Andrea Leadsom, trakk seg. Dermed ble det ingen uravstemning, og Theresa May kunne ta over bare tre uker etter at Cameron annonserte sin avgang.

Boris Johnson er bookmakernes favoritt, og mange snakker allerede om hvem som kan klare «å slå Boris». Det er ventet at Andrea Leadsom, som i dag er leder i Underhuset, kommer til å gjøre et nytt forsøk. Hun har sagt at hun vurderer det.

Mange kandidater

Andre aktuelle kandidater er Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Jeremy Hunt og Penny Mordaunt, som alle sitter i Mays regjering.

Det er også mye som tyder på at Dominic Raab, som trakk seg som brexitminister etter kort tid i jobben, vil forsøke å bli partileder og statsminister. Rory Stewart, fersk utviklingsminister, har allerede annonsert sitt kandiatur. Det har også tidligere arbeidsminister Esther McVey.

Det kan med andre ord bli mange spennende avstemninger før det står to kandidater igjen. Og ekstra spennende er det om det blir en tilhenger av en hard brexit, som Boris Johnson, som til slutt går seirende ut eller en politiker som ønsker en nærmere tilknytning til EU. Uansett hvem det blir, får han eller hun den vanskelige oppgaven å lose Storbritannia ut av brexitkaoset.

Og bare for å minne om det. Den nye brexitdatoen er 31.oktober og er fleksibel. Det betyr at hvis britene får en avtale gjennom i Underhuset før 31. oktober, kan de forlate EU tidligere.

trine@britiskpolitikk.no