Fakta om Boris Johnsons regjering

Katten Larry på Johnsons skrivebord. FotoLarry har fått beholde jobben etter at Boris Johnson overtok. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 19. februar 2020

13.februar kom de første endringene i regjeringen etter valget i desember. Finansminister Sajid Javid trakk seg, og flere andre statsråder gikk også tilbake til de bakre benker i Underhuset.

En som sitter trygt er imidlertid the Chief Mouser, katten Larry, som har jobbet også for statsminister David Cameron og Theresa May. Larry har bodd i Downing Street 10 siden 15.februar 2011. Den frittalende katten har egen Twitter-konto, der han skryter av at han har hatt jobben som Chief Mouser lenger enn noen av dagens partiledere. Larrys Twitter-konto er vel verdt å følge. Her er et eksempel:

Ny finansminister

Mest oppsikt under regjeringsendringene 13.februar gjorde det at Sajid Javid trakk seg som finansminister etter å ha fått ordre om å sparke sine nærmeste rådgivere, noe han nektet å gjøre.

Finansministeren regnes som den neste viktigste jobben i regjeringen, og finansministeren er statsministerens nabo i Downing Street.  De to andre  sentrale ministere i regjeringen er  utenriksministeren og innenriksministeren. De tre postene innehas av:

* Rishi Sunak  – finansminister

* Dominic Raab – utenriksminister og nestkommanderende i regjeringen

* Priti Patel – innenriksminister

Boris Johnsons regjering – eller The Cabinet som britene kaller det – har nå 26 medlemmer, går det fram av Number 10s nettside. Av dem er sju kvinner.

Det som kan være forvirrende med det britiske systemet, er at det i hvert departement er flere personer med tittelen «Minister of State» for ulike områder. Dette er politikere som har spesialområder eller leder avdelinger i sitt departement, men de er ikke statsråder, og sitter altså ikke rundt regjeringens bord. Vi har ikke noe tilsvarende organisering i norske departement, den nærmeste oversettelsen på norsk er statssekretær eller juniorminister (for å skille fra statsråd).

Inn i nummer 11

Boris Johnson i regjeringskontoret i Downing Street. Foto: Number 10, Flickr.

Den britiske statsministeren har kontor i Downing Street 10 noen steinkast fra Parlamentet i Westminster i London. Downing Street 10 har vært den britiske statsministerens embetsbolig siden 1735. Les mer om historien her.

Boris Johnson har imidlertid, som også David Cameron og Tony Blair før ham, valgt å flytte inn i leiligheten over Downing Street 11, som er større. Johnson har flyttet inn her sammen med sin partner Carrie Symonds.

Theresa May bodde i leiligheten over number 10, og har nå flyttet tilbake til sin valgkrets Maidenhead. Theresa May fortsetter som parlamentsmedlem på de bakre rekker i Underhuset. Hun ble gjenvalgt med stor margin i valget 12.desember i fjor.

trine@britiskpolitikk.no