Fakta om Boris Johnsons regjering

Katten Larry på Johnsons skrivebord. FotoLarry har fått beholde jobben etter at Boris Johnson overtok. Foto: Number 10, Flickr

Sist oppdatert 8. september 2019

Boris Johnson gjorde store endringer i regjeringen da han overtok etter Theresa May 24.juli, men the Chief Mouser, katten Larry, får bli.

Larry har jobbet både for statsminister David Cameron og Theresa May og har bodd i Downing Street 10 siden 15.februar 2011. Den 12 år gamle frittalende katten har egen Twitter-konto, der han skryter av at han har hatt jobben som Chief Mouser lenger enn noen av dagens partiledere. Larrys Twitter-konto er vel verdt å følge. Her er et eksempel:

Mange nye fjes

Larrys nye sjef, Boris Johnson (55), ble valgt til leder for det konservative partiet 23.juli, etter å ha vunnet uravstemningen mot motkandidat Jeremy Hunt. Dagen etter dro han til Buckingham Palace og fikk oppdraget av dronning Elizabeth å danne ny regjering etter at Theresa May hadde søkt avskjed.

Boris Johnsons regjering – eller The Cabinet som britene kaller det – har 23 medlemmer. Av dem er sju kvinner. Dessuten møter ifølge Number 10s nettside ni  andre fast i regjeringens møter, blant dem er Jacob Rees-Mogg, som er leder i Underhuset. Det vil med andre ord si at det sitter 32 personer rundt det grønne regjeringsbordet.

Boris Johnson foretok en utskifting av svært mange av statsrådene da han tok over etter Theresa May. Blant annet skiftet han ut sentrale ministere som finansministeren, utenriksministeren og innenriksministeren. Disse postene innehas nå av:

* Sajid Javid – finansminister

* Dominic Raab – utenriksminister og nestkommanderende i regjeringen

* Priti Patel – innenriksminister

Faksimile fra The Guardian 24.juli

Les mer om de tre i Guardians artikkel.

Blant dem som fikk fornyet tillit er Michael Gove. Fra å være miljøminister, er han nå Chancellor of the Duchy of Lancaster med hovedansvar for planlegging av no deal brexit. Amber Rudd fikk fornyet tillit som arbeids- og pensjonsminister, Matt Hancock som helseminister og Stephen Barclay som brexitminister. NB! Amber Rudd trakk seg fra regjeringen 7.september.

Se Politicos presentasjon av regjeringen her.

Det som kan være forvirrende med det britiske systemet, er at det i hvert departement er flere personer med tittelen «Minister of State» for ulike områder. Dette er politikere som har spesialområder eller leder avdelinger i sitt departement, men de er ikke statsråder, og sitter altså ikke rundt regjeringens bord. Vi har ikke noe tilsvarende organisering i norske departement, den nærmeste oversettelsen på norsk er statssekretær eller juniorminister (for å skille fra statsråd).

Inn i nummer 11

Boris Johnson i regjeringskontoret i Downing Street. Foto: Number 10, Flickr.

Den britiske statsministeren har kontor i Downing Street 10 noen steinkast fra Parlamentet i Westminster i London. Downing Street 10 har vært den britiske statsministerens embetsbolig siden 1735. Les mer om historien her.

Boris Johnson har imidlertid, som også David Cameron og Tony Blair før ham, valgt å flytte inn i leiligheten over Downing Street 11, som er større. Johnson har flyttet inn her sammen med sin partner Carrie Symonds.

Theresa May bodde i leiligheten over number 10, og har nå flyttet tilbake til sin valgkrets Maidenhead, skriver The Sun. Theresa May fortsetter som parlamentsmedlem på de bakre rekker i Underhuset.

trine@britiskpolitikk.no