Høyesterettsavgjørelse nytt slag for Boris Johnson

Underhuset samlet. FotoFoto: UK Parliament, Jessica Taylor.

Sist oppdatert 18. desember 2019

Kaoset fortsetter i britisk politikk. Landets høyeste domstol har kommet til at den sittende statsministeren har brutt loven. Boris Johnsons råd til dronningen om å oppløse Parlamentet i fem uker var lovstridig. Hva skjer nå?

Ingen vet. Dette er ukjent konstitusjonelt farvann. Opposisjonen var kjapt ute og krevde at Boris Johnson må gå av, og speaker John Bercow har sammenkalt Parlamentet igjen. Underhuset møtes onsdag klokken 12.30 norsk tid, men det blir ingen spørretime, slik det er vanlig på onsdager. Også Overhuset kommer til å møtes igjen onsdag.

-Det kommer ikke plutselig til å bli et flertall i Parlamentet for en vei ut av dette kaoset, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg i en kommentar.

– Helt uenig

Boris Johnson, som er i New York, sier til BBC at han er helt uenig i den konklusjonen høyesterett har kommet til.

-Jeg vil respektere avgjørelsen, men er helt uenig i den. Jeg synes ikke den er riktig, sier Johnson.

Han sier det viktigste nå er å få Storbritannia ut av EU 31.oktober.

-Det viktigste er at vi får en god avtale, og det er det vi jobber for. Men det har ikke blitt enklere å få en avtale mot denne bakgrunnen, sier statsministeren.

Johnson har ikke hatt noen god start på sin statsministerperiode. I de to månedene han har sittet ved makten har han nå tapt seks avstemninger i Underhuset og har brutt loven ved å suspendere Parlamentet og villedet dronningen.

– Viser forakt

Labour-leder Jeremy Corbyn sa i en tale til partiets landsmøte i Brighton tirsdag ettermiddag at han mener høyesteretts avgjørelse viser at Boris Johnson har vist forakt for demokratiet og har misbrukt sin makt.

– Han bør vurdere sin stilling, og bli den kortest sittende statsminister vi har hatt, sa Jeremy Corbyn til stående applaus fra landsmøtet.

Også Liberaldemokratene og SNP krever at Johnson må gå av.

-Dommen viser at Boris Johnson ikke er egnet til å være statsminister. Han bør trekke seg, sier Liberaldemokratenes leder Jo Swinson.

-Det er helt utenkelig at Johnson kan fortsette som statsminister når han har fått en slik dom mot seg, mener Skottlands førsteminister og SNP-leder Nicola Sturgeon.

Ifølge BBC melder Downing Street at Johnson ikke har noen planer om å trekke seg. Han flyr nå hjem fra New York for å kunne møte i Parlamentet onsdag.

To anker

Boris Johnson suspenderte Parlamentet i fem uker bare en uke etter at det trådte sammen igjen etter sommerferien og fram til 14.oktober da dronningen skal holde trontalen. Det er vanlig å suspendere Parlamentet før en trontale, men da bare i to-tre dager og reaksjonene var sterke på den lange suspensjonen.

Saken havnet i rettsapparatet. Høyesteretts avgjørelse tirsdag kom etter en felles ankebehandling av to saker. En fra en skotsk rett som kom til at den fem uker lange suspensjonen av Parlamentet var ulovlig, og en fra en engelsk rett som mente at dette var en sak som ikke hører hjemme i rettsvesenet. Det siste var også det den britiske regjeringen argumenterte for.

De 11 dommerne i høyesterett peker i sin kjennelse på at med en så lang suspensjon fratas Parlamentet muligheten til å utføre sin overvåkingsfunksjon. De konkluderte med at Parlamentet aldri hadde vært lovlig suspendert, og at det var opp til Underhuset leder å avgjøre neste steg. Speaker John Bercow svarte umiddelbart med å sammenkalle Underhuset onsdag.

trine@britiskpolitikk.no