Britiske teatre med digitale tilbud under koronakrisen

Stephen Rea i "Cyrus Avenue". FotoStephen Rea har hovedrollen i "Cyrus Avenue", et drama fra Nord-Irland som Royal Court nå har lagt ut på nett. Foto: Ros Kavanagh/Royal Court

Sist oppdatert 1. mai 2020

OPPDATERT MED NYE FORESTILLINGER FRA NATIONAL THEATRE.

Om det ikke er mulig å dra til London for å få den gode teateropplevelsen nå under koronakrisen, tilbyr flere britiske teatre å se forestillinger på nettet.

Royal Court har nettopp lagt ut et politisk drama fra Nord-Irland – «Cyprus Avenue» –  i et opptak som tidligere er vist på BBC Four. Hver torsdag framover legger National Theatre ut en ny forestilling på YouTube fra sitt rikholdige repertoar. Også The Royal Opera House og Shakespeares Globe-teatere legger ut forestillinger digitalt de neste ukene.

Svart komedie

Royal Court har lagt ut en av de sterkeste stykkene som er vist på scenen i London de siste årene. Stephen Rea har hovedrollen som Eric Miller «Cyprus Avenue» av David Ireland. Rea fikk fantastiske kritikker for sin rolletolkning og vant den irske teaterprisen for beste hovedrolle i 2016 etter at oppsetningen også ble vist på Abbey Theatre i Dublin. Regien er ved Vicky Featherstone, som er teatersjef på Royal Court.

Royal Court beskriver stykket som en svart komedie. Det er da også en absurd historie som fortelles. Eric er protestantisk unionst fra Belfast. Plutselig får han det for seg at hans fem uker gamle barnebarn Mary-May ligner voldsomt på Gerry Adams, som i flere tiår var president for det republikanske partiet Sinn Fein. Eric tror faktisk at det er ER Gerry Adams som har forkledd seg som baby for å infiltrere familien hans.

Bakteppet er selvsagt konflikten i Nord-Irland. Under å ulmer årtier med hat, fortvilelse og traumer. Forestilingen er tatt opp på Royal Court i London for BBC med publikum i salen og det er også  klippet inn noen scener gjort i Belfast.

Vær forberedt på en svært voldelig slutt. Teatret har satt 18-årsgrense.

Du kan se forestillingen her.  Den ligger ute til 31.mai.

Frankenstein på National

National Theatre legger ut en ny forestilling på sin YouTube-kanal hver torsdag, som blir liggende ute én uke. Her det virkelig mange godbiter.

Første forestilling ut var «One Man, Two Guvnors» torsdag 2.april, så fulgte «Jane Eyre» (9.april), «Treasure Island»  (16.april) og «Twelft Night» (23.april). Torsdag 30.april la de ut en forestilling som vil glede de mange Benedict Cumberbatch-fansene – «Frankenstein» i Danny Boyle regi.

7.mai er det klart for «Anony & Cleopatra» med Ralph Fiennes og Sophie Okonedo, som fikk glitrende kritikker da den ble vist på National Theatre i fjor.

National Theatre er i den heldige situasjon at de har et godt lager å ta av. National Theatre har i flere år sendt forestillinger direkte til kinoer i Storbritannia og andre steder i verden.

Shakespeare og opera

Shakespeare-teatret The Globe la fra 6.april legge ut seks av sine produksjoner gratis på sin Globe Player, som vanligvis er en betalingskanal. De seks er: «Hamlet»,  «Romeo & Juliet», «The Winter’s Tale», «A Midsummer Night’s Dream», » The Two Noble Kinsmen» og  «The Merry Wives of Windsor».  De blir liggende ute i to uker hver, skriver Radio Times.

Også The Royal Opera House legger ut flere av sine oppsetninger, både opera og ballet. Du kan se en oversikt her.