På kryss og tvers i Storbritannia i bøkenes verden

Gry Blekastad Almås holder opp sin bok Norbritannia.FotoGry Blekastad Almås er aktuell med bok om det norske Storbritannia. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 27. desember 2020

I disse koronatider når det har blitt en bråstopp for ferieturer til Storbritannia, får vi heller drømme oss bort i bøkenes verden. Her har vi samlet noen av bøkene vi tidligere har omtalt her på nettstedet. Flere av dem har vi også laget podkaster om.

Koronaen førte også til at utgivelsesdatoen ble endret for flere bokutgivelser, blant annet NRK-journalist Gry Blekastad Almås´ bok. Boka skulle egentlig ha vært utgitt i vår, men utgivelsesdato bel flyttet til slutten av august. I «Norbritannia» tas leserne med på en tur rundt om i Storbritannia på jakt etter norske spor.

– Jeg har valgt steder som har en forbindelse til Norge enten historisk eller i dag. Jeg tar med leserne til vikingtiden, forteller om handelsforbindelser før og nå, forteller om kjærlighetsforhold, norrøn identitet, norsk språkpåvirkning, shopping, fotballhistorier, forteller Gry.

Vi intervjuet henne her på nettstedet i fjor høst da hun var midt i innspurten med boka. Du kan lese intervjuet her.

Nazneen Khan-Østrem fikk glitrende kritikker da hun i fjor ga boka «London – Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet». Nå foreligger boka også som paperback, og nylig kunne en stolt Khan-Østrem melde på sin Facebookside at boka skal utgis på engelsk. Det er da også all grunn til å være stolt over at en bok utgitt på norsk om London nå skal utgis i Storbritannia.

Vi intervjuet Nazneen her på nettstedet da boka ble utgitt i fjor. Du kan lese intervjuet her, og høre Annette Groths intervju med forfatteren i denne episoden av Pod Britannia:

Espen Aas tar også leserne med til London i sin bok «London langs tuben», som kom ut i 2018. Den tidligere NRK-korrespondenten har besøkt og fotografert hver eneste stasjon på det over 150 år gamle undergrunnsnettverket i London – hele 270 stasjoner.

Espen presenterte selv sin bok her på nettstedet – du kan lese hans artikkel her, og høre ham snakke med Annette Groth om boka i denne episoden av Pod Britania. Annette har også vært NRK-korrespondent i London, og her snakker de to om hva som er deres favorittstasjoner og gir tips om dagsturer med tuben ut av sentrum:

Inger Merete Hobbelstads bok «Årene med Elizabeth» kom ut i fjor, og forteller gjennom nesten 600 sider om livet til en kvinne hun beskriver slik: «Hun er så berømt at du trolig ville kjent igjen ansiktet hennes fortere enn du dro kjensel på en nær venn». Boka kom nylig i pocketutgave.

Dronning Elizabet har hatt ukentlige møter med 14 statsministere. Den første var Winston Churchill – den siste Boris Johnson. Hobbelstad forteller om møtene i et annet sted her på nettstedet.

Du kan også høre henne snakke om dronningen og monarkiet i denne samtalen med Erik Mustad i Pod Britannia:

Brexit splittet det britiske folk, og preger fremdeles Storbritannia. Hvordan utslagene av brexit vil bli får vi først vite neste år når overgangsperioden er over. Men hvorfor gikk det som det gikk? Hva gjorde at et flertall av britene stemte for brexit?

– Som så mange andre var jeg forbauset over resultatet, og jeg bestemte meg derfor samme morgen som resultatet forelå til å prøve å finne ut hva som hadde skjedd. Jeg ville dra på oppdagelsesferd gjennom det som i nesten ti år var mitt korrespondentrike for NRK, sier Annette Groth.

Hun dro til alle deler av det britiske kongeriket, og resultatet ble boka «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en brexit-tid». I boka, som kom ut i 2017, skriver hun om møter med mennesker i Nord-Irland, Skottland, Wales og England.

God lesing!

trine@britiskpolitikk.no