Karantenefritt mellom Norge og Storbritannia

Bro over Themsen. FotoEn London-tur kan igjen gjøres uten karantene. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 23. juli 2020

Fra i dag, fredag 10.juli, må ikke reisende fra Norge i karantene når de ankommer Storbritannia. Fra 15.juli blir det heller ikke karantene ved retur.

Storbritannia lyste i grønt på kartet den norske regjeringen presenterte fredag over land som unntas karanteneplikten fra 15.juli. Nyheten kom samme dag som britene opphevet karantenen for reisende fra en rekke land, deriblant Norge. Men du må huske å fylle ut og sende inn et skjema til britiske myndigheter på forhånd med kontaktdetaljer. Det kan gjøres fra 48 timer før du reiser. Du finner mer info og link til skjemaet her.

Karanteneplikten på 14 dager ved innreise i Storbritannia ble innført 8.juni og gjaldt med noen unntak for alle som reiste inn. Mange gledet seg nok over at Norge sto på listen over land unntatt fra karantene den britiske regjeringen offentliggjorde 3.juli. Lista gjaldt i første omgang kun reisende til England, og ble sterkt kritisert av førsteministrene i både Wales og Skottland, som var mot å åpne opp så raskt som 10.juli.  Men nå har også de sagt ja, så karanteneplikten for nær 60 utvalgte land er fra i dag opphevet for hele Storbritannia.

Kart som viser landene i grønt der en slipper karantene ved innreise til Norge

Storbritannia er i grønt på Folkehelseinstituttets kart og unntas karanteneplikten. For reisende fra land som er markert med rødt er det fortsatt ti dagers karantene ved innreise til Norge.

Flytrafikken til og fra Norge og Storbritannia er også i ferd med å komme i gang igjen.

Vurderes hver 14.dag

Fra onsdag i neste uke er det altså ikke nødvendig å gå i ti dagers karantene ved reiser fra Storbritannia til Norge. Men som for de andre landene som nå er i grønt, blir det gjort fortløpende vurderinger av situasjonen minst hver 14. dag.

‒ Dersom du reiser til et land med grønn farge på kartet er det viktig at du følger med på helsemyndighetenes råd i det landet du har reist til. Spesielt er dette aktuelt dersom det registreres lokale utbrudd som får konsekvenser for området du er i, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet.

Storbritannia måtte nylig for første gang under pandemien stenge ned et lokalt område. 30.juni ble det innført en lokal nedstengning i Leicester etter en økning i antall koronautbrudd. Leicester hadde da den siste uka stått for 10 prosent av alle nye tilfeller i England.

I alt er det nå registrert nesten 45.000 koronadødfall i Storbritannia. Antall dødsfall er gledelig nok på vei ned, og antall registrerte dødsfall siste døgn var 85. Og Storbritannia oppfyller altså nå den norske regjeringens kriterier som legges til grunn for gjenåpning:

  • færre enn 20 bekreftede smittede per 100 000 innbygger siste to uker
  • færre enn 5 prosent positive prøver i snitt per uke siste to uker

I tillegg gjøres en helhetsvurdering av landene.

Mye annerledes

Den britiske reiselivsnæringen er selvsagt ivrig etter å ha få i gang turismen igjen, og VisitEngland lanserte nylig en felles industristandard og forbrukermerke. Merket «We’re Good To Go» betyr at turistattraksjoner og bedrifter kan dokumentere at de følger de offisielle helseanbefalingene, at de har utført en COVID-19 risikovurdering og bekreftet at de har implementert de nødvendige prosessene for å sikre at de er klare til å ønske besøkende velkommen igjen, heter det i en pressemelding fra VisitEngland.

Mye gjøres med andre ord for å gjøre det så trygt som mulig for besøkende. Men mye er annerledes enn før koronaen. Det er blant annet lovpålagt å ha på maske på offentlig transport i Storbritannia. Fotballkampene spilles for tomme tribuner og alle teatre er stengt.

De store museene i London er i ferd med å gjenåpne, men et museumsbesøk krever mer planlegging enn tidligere. National Gallery gjenåpnet onsdag, som det første av de store museene i London. Det er begrenset hvor mange som slipper inn av gangen, så en må bestille tid. Det er enveiskjøring i museet, og det oppfordres til å bruke munnbind. Dette er trolig regler som også kommer til å gjelde ved de andre større museene etter hvert som de gjenåpner.

Og i dag kom også meldingen om at førsteminister Nicola Sturgeon gjør det obligatorisk å bruke munnbind i butikker i Skottland. Les BBCs sak her. Ting endrer seg raskt, så oppfordringen når en skal reise, er å sette seg godt inn i reglene som gjelder til enhver tid. Og husk, de kan være ulike i England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

trine@britiskpolitikk.no