Koronautviklingen og tiltak dag for dag

Waterloo station i London kryr vanligvis av folk i morgenrushet. Nå er det langt mellom passasjerne. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 29. oktober 2020

På denne tidslinjen – som oppdateres fortløpende – kan du følge utviklingen av pandemien i Storbritannia og hvilke tiltak som ble satt inn når. Det er også innført mange lokale tiltak, men det blir for omfattende å nevne dem alle her. Vi konsentrerer oss om de nasjonale tiltakene i England, Wales, Nord-Irland og Skottland.

2.november: Et nytt system for koronatiltak basert på fem trinn etter smittetrykk innføres i Skottland. Her er detaljene.

23.oktober: Wales innfører ny full nedstengning  fra kl. 18 fram til 9.november. Folk blir bedt om å holde seg hjemme. Noen unntak, blant annet blir skolene holdt åpent for de yngste når høstferien er over 2.november. Detaljer her.

22.oktober: Finansminister Rishi Sunak legger fram ytterligere tiltak som skal supplere krisepakken han la fram for Underhuset i slutten av september. Detaljer her.

16.oktober: Nord-Irland blir første del av Storbritannia som innfører en såkalt «circuit breaker lockdown» for å få kontroll over koronasmitten. Alle puber, barer og restauranter blir stengt i fire uker. Butikker, treningsstudioer og kirker holdes åpne, og skolene kommer kun til å stenge i to uker, en av dem er i høstferien. Den walisiske regjeringen forbyr folk fra områder i Storbritannia der smitten er høy å reise inn i Wales.

13.oktober: Tredelt risikosystem for England innføres (se under)

11.oktober: Boris Johnson presenterer et nytt system for koronatiltak som deler England inn i områder med middels, høy og svært høy risiko avhengig av det lokale smittetrykket. Nyordningen vil tre i kraft fra onsdag 13.oktober. Her er detaljene.

9.oktober: Skjerpede regler i Skottland. I det mest folkerike området i Glasgow/Edinburgh med omegn stenges alle puber og restauranter i første omgang i 16 dager, fram til 25.oktober. For det øvrige Skottland får puber og restauranter holde åpent, men får ikke lov å servere alkohol innendørs, og må fortsatt stenge kl.22.

24.september: Finansminister Rishi Sunak la fram en ny økonomisk krisepakke for Underhuset. 31.oktober avsluttes tiltaket innført i slutten av mars som gir inntil 80 prosent lønn til permitterte. Samtidig innføres en ny ordning som er med å toppe opp lønna for ansatte som kommer ut i arbeid igjen i minst entredels stilling i det som anses som levedyktige bedrifter. Se detaljer her.

22.september: Boris Johnson holder en TV-sendt tale der han varsler skjerpede koronatiltak han sier kan måtte vare i opptil seks måneder. Puber, barer og restauranter i England må stenge kl 22. Det blir høyere bøter for ikke å følge påbud om munnbind, færre gjester tillatt i bryllup og ingen gradvis gjenåpning av idrettsarenaer for publikum fra 1.oktober, som planlagt. Les mer her.  Også i Skottland, Nord-Irland og Wales skjerpes tiltakene. I Skottland forbys inntil videre folk å gå på besøk til hverandre.

14.september: «Rule of Six» innføres i England – ikke lov med sammenkomster på mer enn seks personer, innendørs og utendørs. Det er noen unntak – arbeidsplasser, skoler, barnehager, bryllup/begravelser og organisert idrett.  Reglene for hvor mange som kan møtes skjerpes også i Wales, Skottland og Nord-Irland, men i Skottland og Wales unntas barn under 11/12 år. Les mer her.

1.september: Skolene starter å gjenåpne i England og Wales. De har allerede åpnet i Skottland og Nord-Irland.

22.august: Fra midnatt innføres det igjen ti dagers karantene for reisende fra Storbritannia til Norge.

15.august: Ytterligere gjenåpning i England. Gjelder teatre, konsertsteder, bowlinghaller, kasinoer, skjønnshetssalonger. Men det settes strenge vilkår. I teatrene må publikum ha munnbind og det må holdes nødvendig avstand. Les mer her.

12.august: Det innføres en ny måte å registrere koronadødsfall på i England som gjør at dødstallet blir nedjustert med 5.000 til 41.329. Les detaljer her.

11/12.august: Skolene gjenåpner i Skottland.

3.august: Eat out to help out – tiltak for å få opp på besøket i kaféer og restauranter. Påmeldte spisesteder gir 50 prosent rabatt på mat og drikke – inntil 10 pund per person. Rabatten betales av regjeringen. Gjelder på ca 72.000 spisesteder mandag-onsdag i august. Les mer her.

24.juli: Det blir påbudt å ha munnbind i butikker i England.

15.juli: Karantenen oppheves ved innreise fra Storbritannia til Norge.

10.juli: 14 dagers karantene ved innreise til Storbritannia oppheves for reisende fra en rekke land, blant dem Norge. Se lista her . Det blir påbudt å ha på seg munnbind i butikker i Skottland.

4.juli: 2-meters regelen endres til 1-meter (pluss) i England, og bl.a.restauranter, puber, kinoer, museer, frisører får gjenåpne. Regelendringen forklares slik på regjeringens nettside: «Der det er mulig – hold en avstand på 2 meter fra folk du ikke bor sammen med eller 1 meter med ekstra forsiktighet (som å ha på munnbind eller ekstra ventilasjon innendørs). I Skottland er det varslet at gjenåpningen av puber etc vil skje 15.juli.

3.juli: Puber kafeer og restauranter i Nord-Irland får åpne.

30.juni: En to uker lang lokal nedstengning innføres i Leicester etter en økning i antall koronautbrudd. Den siste uka har byen stått for 10 prosent av alle nye tilfeller i England. Det er første gang under pandemien at et lokalt område blir stengt ned.

29.juni: 2-meters-regelen endres til 1 meter i Nord-Irland, som de første i Storbritannia (se under om skoler i NI fra 18.juni). Her er BBCs artikkel om ytterligere gjenåpning av samfunnet i Nord-Irland.

18.juni: Provinsregjeringen i Nord-Irland gjør som de første i Storbritannia vedtak om å redusere regelen om 2 meters avstand ned til 1 meter – men bare i skoler. Se detaljer her.

15.juni: Alle butikker i England får gjenåpne. Også zoo, safariparker og drive-in-kinoer kan åpne igjen. Det innføres påbud om munnbind på offentlig transport

12.juni: Alle butikker i Nord-Irland får åpne igjen, men med strenge koronaregler – enveiskjøring og 2 meters avstand

8.juni: Det blir innført 14 dagers karantene, med unntak for noen yrkesgrupper, for alle som ankommer Storbritannia, også briter.

5.juni: Antall bekreftede koronadødsfall i Storbritannia passerer 40.000, ifølge regjeringens offisielle statistikk. 357 dødsfall registrert siste døgn bringer tallet opp i 40.261.

1.juni: Oppmyking av korona-nedstegningen i England: Tillatt med møter utendørs mellom ulike husstander, i grupper på opptil seks. En vesentlig del av landets barnehager og barneskoler åpnes. Skottland, Wales og Nord-Irland har separate regler for gjenåpning. I Skottland og Nord-Irland kommer skolene til å åpnes tidligst i august – i Wales 29.juni.

22.mai: Det blir kjent at Boris Johnsons nærmeste rådgiver Dominic Cummings i slutten av mars har kjørt over 40 mil nordover til sine foreldre mens Storbritannia var nedstengt og beskjeden fra regjeringen var å holde seg hjemme. På en pressebrief dagen etter avviste Johnson at Cummings har gjort noe galt. Cummings sa det samme på en pressekonferanse 25.mai. Se BBC-sak med detaljer her.

12.mai: Finansminister Rishi Sunak forlenger den økonomiske støtten til permitterte til ut oktober.

10.mai: Boris Johnson legger fram en forsiktig tretrinns gjenåpningsplan for England. Se detaljer her.  Førsteministrene i Wales, Nord-Irland og Skottland har egne gjenåpningsplaner.

6.mai: Storbritannia passerer som det første landet i Europa 30.000 registrerte kronarelaterte dødsfall. 649 dødsfall registrert siste døgn bringer tallet opp i 30.076.

29.april: Tallet på koronadøde oppe i 26.097 etter at statistikken nå også omfatter dem som dør utenfor sykehus, blant annet i sykehjem

27.april: Boris Johnson tilbake på jobb i Downing Street.

25.april: Tallet på koronadøde på sykebhus passerte 20.000. Siste døgnet er det registrert 813 nye koronadødsfall, og det bringer tallet opp i 20.319. Igjen er det verdt å merke seg at tallene kun knytter seg til dem som har dødd på britiske sykehus, ikke i sykehjem og hjemme. Det betyr med andre ord at de reelle tallene er langt høyere.

21.april: Parlamentet møtes igjen etter påskeferien. Som et ledd i tiltakene for å begrense koronasmitten har britene for første gang fått et parlament der medlemmene kan følge med digitalt hjemmefra.

18.april: Tallet på koronadøde på sykehus passerte 15.000. Siste døgn er det registert at 888 personer døde, og det bringer tallet opp i 15.464 personer.

16.april: Den britiske regjeringen viderefører i ytterligere tre uker de strenge tiltakene for å bremse smitten. Tallet på koronadøde har passert 13.000 til 13.729. 861 dødsfall er registrert siste døgn. Dette omfatter kun dem som dør på sykehus.

15.april: I Nord-Irland er nedstengningen av samfunnet forlenget til 9.mai, opplyste førsteminister Arlene Foster etter et møte i provinsregjeringen.

12.april: Boris Johnson utskrevet fra sykehus, fortsatt sykmeldt. Johnson legger ut en drøyt fem minutter hilsen på Twitter der han sier at han ikke er i tvil om at NHS reddet livet hans.
Denne dagen passeres også over 10.000 registrerte døde. De reelle tallene er enda høyere, siden statistikken kun omfatter dem som dør på sykehus, ikke hjemme eller på sykehjem.

9.april: Boris Johnson ute av intensivavdelingen – tilbake på ordinær sengepost.

6.april: Boris Johnson overflyttet til sykehusets intensivavdeling. Utenriksminister Dominic Raab leder regjeringen mens Johnson er syk.

5.april: Boris Johnson lagt inn på St. Thomas-sykehuset i London.
Dronning Elizabeth holder tale til det britiske folk om koronasituasjonen. Det er kun femte gang i sine 68 år som dronning Elizabeth holder en slik ekstraordinær tale til folket.

28.mars:  Tallet på døde av korona passerer 1.000. Over 17.000 registrert smittede.

27.mars: Statsminister Boris Johnson (55) testet positivt for koronaviruset. Han selvisolerer seg i Downing Street. Også helseminister Matt Hancock er smittet, men er tilbake på jobb etter en uke.

26.mars:  Parlamentet stenger dørene for påsken en drøy uke tidligere enn planlagt for å begrense faren for koronasmitte.

25.mars:  Det blir kjent at prins Charles (71) er koronasmittet.

23.mars:  Den britiske regjeringen innfører strenge nye tiltak, som i praksis stenger ned samfunnet. -Hold dere hjemme, er beskjeden fra Boris Johnson. Britene får bare forlate huset for å gjøre nødvendige innkjøp av mat og medisiner, legebesøk og reise fram og tilbake til jobb – dersom de da ikke kan jobbe hjemmefra. De får også forlate huset for å gjøre én treningsaktivitet om dagen.

20.mars: Puber og skoler stenges. Ny økonomisk krisepakke lagt fram.

19.mars: 40 undergrunnsstasjoner i London stenges.

18.mars: Regjeringen kunngjør at de fleste skoler i England blir stengt fra 20.mars. Det samme skjer i Wales og Skottland, mens skolene i Nord-Irland stenges fra 23.mars. Skolene skal holdes åpne for barn med foreldre i jobber som ivaretar samfunnskritiske funksjoner, samt gi et tilbud til spesielt utsatte barn. Kunngjøringen kommer samme dag som tallet på døde øker til over 100, nærmere bestemt 104, en økning på 32 på ett døgn.

17.mars: Regjeringen med nok en redningspakke for næringslivet.

16.mars: Boris Johnson ber dem som kan jobbe om å hjemmefra og ikke gå på puber og restauranter. Tallet på døde har økt til 55, over 1.500 registrerte smittede. Fram til nå har rådet fra regjeringen kun vært å være nøye med håndvask, holde familien hjemme i 14 dager hvis noen har koronasymptomer, samt å holde de eldre og sårbare hjemme.

15.mars: Helseminister Matt Hancock varsler at eldre over 70 år kan bli bedt om å gå i hjemmekarantene i opptil fire måneder. Tallet på døde når 35.

13.mars:  Lokalvalgene og valg av flere borgermestere, blant annet i London utsettes ett år. Valgene skulle ha funnet sted 7.mai. Sist et valg ble utsatt i Storbritannia var i 2001 under utbruddet av munn- og klovsyken.

11.mars: Finansminister Rushi Sunak lanserer den første økonomiske nødpakken til næringslivet.

5.mars:  Det første dødsfallet knyttet til korona registrert i Storbritannia – en kvinne i 70-årene. Tallet på smittede passerer 100.

4.mars: Største økning av registrerte smittede på ett døgn – fra 34 til 87.

28.februar: Den første briten dør av koronaviruset. Det skjer om bord på cruiseskipet Diamond Princess.

29.januar: De to første tilfellene av koronasmittet registrert i Storbritannia. To kinesiske statsborgere som bodde på et hotell i York ble syke, den ene studerte ved universitetet i York.

trine@britiskpolitikk.no