Thatcher og Diana i sesong fire av The Crown

Gillian Anderson som Margaret ThatcherGillian Anderson er Margaret Thatcher i den nye sesongen av The Crown. Foto: Des Willie / Netflix

Sist oppdatert 15. november 2020

Nå i høst- og koronamørke trenger vi mer enn noen gang gode serier å koble av med. Og nå er den her, serien mange har gledet seg til et gjensyn med i høst – fjerde sesong av Netflix-serien The Crown.

Vi har kommet til slutten av 1970-tallet og er på vei inn i et tiår som på hvert sitt hvis blir preget av to kvinner: Prinsesse Diana og statsminister Margaret Thatcher. For oss politisk interesserte er det nok mest spennende å se hvordan Margaret Thatcher blir framstilt, selv om vi selvsagt også er spent på å få møte prinsesse Diana i den ganske så ukjente skuespilleren Emma Corrins skikkelse.

Gillian Anderson, kjent fra serier som X-files, The Fall og Sex Education, er Margaret Thatcher. Vi har allerede fått et glimt av henne og hørt henne som Thatcher i traileren Netflix slapp 29.oktober. Det sier litt om interessen at den på få dager er sett av nesten 2,7 milloner mennesker.

Overbeviser

En som av dem som fikk se sesong 4 før premieren 15.november er Thatcher-kjenner Charles Moore. Han kom i fjor med bind tre i sin store Thatcher-biografi, og kjenner hennes historie bedre enn de fleste.

Moore påpeker i en anmeldelse i avisa The Telgraph flere ting i den nye sesongen av The Crown som ikke er historisk korrekte, men mener serien redder seg bra inn likevel. Og noe han er svært begeistret for og trekker fram er Gillian Anderson som Margaret Thatcher. Han skriver om Anderson: «Dette er den eneste overbevisende tolkning jeg har sett av Mrs Thatcher som statsminister».

Gillian Anderson selv sier at The Crown kommer til å vise en mer følsom side av Thatcher enn vi er vant til å se.

-Det blir ikke noe endimensjonalt portrett, sier Anderson til Radio Times.

Det blir spennende å se hvordan serien framstiller de ukentlige møtene mellom dronning Elizabeth (Olivia Colman) og Margaret Thathcer. I forrige sesong fikk vi følge flere møter mellom dronningen og statsministerne Harold Wilson og Edward Heath, som begge var betydelig eldre enn henne. For første gang møter dronningen nå en statsminister som ikke bare er kvinne, men som er jenvgammel.

Neflix skriver dette om møtet mellom de to i sin forhåndsomtale av sesong 4: Ettersom nasjonen begynner å merke følgene av den splittende politikken som kommer med Storbritannias første kvinnelige statsminister Margaret Thatcher, oppstår det spenninger mellom henne og dronningen. Den blir bare verre når Thatcher bringer landet inn i Falklandskrigen, noe som fører til konflikt innad i Commonwealth.

Serie fire foregår på slutten av 1970-tallet og på 1980-tallet. Margaret Thatcher var konservativ statsminister og preget i stor grad hele denne perioden. Hun tiltrådte i 1979 og gikk av i 1990.

Emma Corrin som prinsesse Diana i The Crown. Foto

Emma Corrin som prinsesse Diana i The Crown. Foto: Des Willie / Netflix

Olivia Colman som dronning Elizabeth og Josh O´Connor i en scene fra sesong 4 av The Crown. Margaret Thatcher (Gillian Anderson) og mannen Denis Thatcher (Stephen Boxer) vinker til de frammøtte utenfor Downing Street 10 i en scene fra den nye sesongen av The Crown. Foto

Olivia Colman som dronning Elizabeth og Josh O´Connor i en scene fra sesong 4 av The Crown. Foto: Des Willie / Netflix

Skifter skuespillere

Sesong fire er den siste vi får se med Olivia Colman som dronning Elizabeth. Colman tok over etter Claire Foy, som spilte dronningen i de to første sesongene. Det er allerede klart at Imelda Staunton skal spille dronningen i de to siste sesongene.

Også flere av de andre rollene i sesong 5 og 6 er blitt kjent. Lesley Manville tar over rollen som prinsesse Margaret, som spilles av Helena Bonham Carter i sesong 3 og 4. Nylig ble det også kjent av Jonathan Pryce tar over rolle som prins Philip fra Tobias Menzies i de to siste sesongene av det kongelige dramaet.

Sesong 4 slippes søndag 15.november kl.9.00 og består som de andre sesongene av ti episoder.

Vil du lese mer om Margaret Thatcher, anbefales Øivind Bratbergs artikkel om henne i vår statsministerserie her på nettstedet.

Neste episode i vår podkast Pod Britannia kommer til å ta for seg 1980-tallets Storbritannia, tiden sesong 4 av The Crown utspiller seg i. Episoden kommer fredag 13.november.

trine@britiskpolitikk.no