Lytt til portretter av britiske forfattere

Portrett Zadie SmithZadie Smith er blant forfatterne vi presenterer i vår litteraturserie i Pod Britannia. Foto: Dominique Nabokov/Aschehoug

Sist oppdatert 21. oktober 2021

Rett etter nyttår slapp vi første episode i Pod Britannias serie om britiske forfattere som har speilet og formet sin tid. Her er en oversikt over forfatterne vi har portrettert så langt og lenker til podkastene. Serien fortsetter gjennom året.

Virginia Woolf (1882-1941)

Virginia Woolf huskes som frigjører på kvinners vegne og for romaner som med en særegen stil drøfter menneskers livsvilkår. Hun er umiskjennelig britisk, bundet til en turbulent samtid og preget av en særegen stil. Likevel er hun både universell og dagsaktuell. I studio: Øivind Bratberg og Kaja Schjerven Mollerin.


Seamus Heany (1939-2013)

Seamus Heaney skrev dikt som forente det personlige og det politiske, det lokale og det universelle. Han levde hele sitt liv med spenningen mellom det britiske og det irske i Nord-Irland. I studio: Øivind Bratberg og Juan Christian Pellicer, professor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

P.G. Wodehouse (1881-1975)

P. G. Wodehouse er en språkets og humorens mester. Et skråblikk på den britiske overklassen går igjen i bøkene hans. Best kjent er han for sine historier om Bertie Wooster og hans tjener Jeeves, fantastisk framstilt av Stephen Fry og Hugh Laurie i TV-serien fra 1990-tallet. I studio: Erik Mustad og Trine Andersen.

George Orwell (1903-1950)

George Orwell var særlig opptatt av personlig frihet og sannhetssøken i en tid med totalitære strømninger. Skepsisen til autoriteter gikk sammen med en løpende diskusjon om hva som utgjør gode og verdige samfunn. Knapt kan man hevde at George Orwell er mindre relevant i dag. I studio: Øivind Bratberg og Bernt Hagtvet, Orwell-kjenner og professor i statsvitenskap.

Zadie Smith (1975 – )

Zadie Smith, som debuterte med «Hvite tenner» i 2000, er en fremragende forteller om det multikulturelle Storbritannia. Hun nøster i trådene bak det moderne mangfoldet på sosialt, politisk og kulturelt plan. Samtidig gir hun stemmer til karakterer som desperat prøver å finne både sin identitet og tilhørighet. I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Graham  Greene (1904-1991)

Graham Greene var spenningsromanens mester, og samtidig en kløktig observatør av både menneskesinnet og aktuell politikk. Han ga oss bøker som «Den tredje mann», «Vår mann i Havana», «Brighton Rock» og «Den stillferdige amerikaner». I studio: Erik Mustad og Øivind Bratberg.

Roald Dahl (1916-1990)

Roald Dahl var født i Wales, levde voksenlivet i England, men var også norsk til det siste. Før han ble barnebokforfatter, skrev han beske voksennoveller. Hans samfunnsengasjement var like fullt av sterke følelser og paradokser. I studio: Trine Andersen og Øivind Bratberg, som har gitt ut biografien «Roald Dahl – grensesprengeren»

Minner også om at vi hadde en egen podkast om påskekrim med årets vinner av Riverton-prisen – Sven Petter Næss. Næss vant prisen for «Skjebnesteinen», der handlingen er lagt til Edinburgh:

trine@britiskpolitikk.no