Partileder går av etter bare tre uker

Edwin Poots - portrett foran DUPs valgplakatEdwin Potts har trukket seg som partileder i DUP, bare tre uker etter at han ble valgt. Foto: DUP

Sist oppdatert 26. juni 2021

SISTE: Sir Jeffrey Donaldson blir DUPs nye leder. Han tapte knapt til Edwin Poots ved forrige ledervalg. Denne gang var han eneste kandidat.

Edwin Poots fikk en rekordkort tid som leder for Nord-Irlands største parti, Det demokratiske unionistpartiet (DUP). Tre uker etter at han startet i jobben, trakk han seg etter internt opprør i DUP.

Poots trakk seg 17.juni etter å ha gjort innrømmelser til Sinn Féin om en irsk språklov og ha nominert sin våpendrager Paul Givan til jobben som ny førsteminister. Et klart flertall i partigruppa på Stormont ønsket å utsette prosessen, noe Poots ikke tok hensyn til.

Givan ble godkjent som ny førsteminister i et ekstraordinært møte i provinsforsamlingen på Stormont, og Sinn Féins Michelle O´Neill ble gjenoppnevnt som viseførsteminister.

Etter et fire timer langt møte med partitoppene samme kveld, trakk Poots seg.

Portrett av Jeffrey Donaldson

Sir Jeffrey Donaldson er DUPs nye leder. Han er leder for DUPs gruppe i Underhuset i London. Foto: Uk Parliament/Jessica Taylor

Dypt splittet

DUP er nå et dypt splittet parti med mange fløyer. Edwin Poots tilhører den kristenkonservative fløyen. Han er kreasjonist og motstander av både abort og likekjønnet ekteskap.

Poots er i dag landbruksminister i Nord-Irland, og det vakte oppsikt at han etter at han ble valgt til leder gjorde det klart at han ønsket å splitte partiledervervet fra vervet som førsteminister. Inntil nå har det alltid vært partilederen som har hatt denne jobben. Hva som skjer med Paul Givans posisjon når en ny leder er på plass, er usikkert, men det er trolig at den nye lederen også ønsker å bli førsteminster.

Poots var en av pådriverne da Arlene Foster ble presset ut som partileder, og som gjorde at hun også måtte gå av som førsteminister, noe som har utløst krisen partiet nå er i.

Fosters avgang betydde at også at Sinn Féins Michelle O´Neill måtte gå av som viseførsteminister, siden de to styrer Nord-Irland sammen.

Etter at Foster gikk formelt av som førsteminister mandag 14.juni, hadde partene en frist på seg på sju dager til å nominere en ny første- og viseførsteminister, som måtte ha begge partiers godkjennelse. Hadde de to partiene ikke blitt enige, hadde det uløst nyvalg.

Men for å godkjenne DUPs kandidat, ville Sinn Féin ha forsikringer om en irsk språklov. For å sikre at det ikke ble ny politisk stillstand, grep Nord-Irland-minister Brandon Lewis inn. Det ble gjort en avtale mellom de to partene og Lewis tidlig torsdag morgen der det slås fast at dersom ikke en irsk språklov blir behandlet på Stormont, vil den blir kjørt gjennom i Parlamentet i London, skriver BBC.

Timer etter dette ble Paul Givan og Michelle O´Neill nominert til første- og viseførsteminister.

Kanskje kan frykten for nyvalg, som lurte i bakgrunnen, være en forklaring på at Poots var ivrig etter å få en ny førsteminister på plass. De siste meningsmålingene er nemlig ikke godt nytt for partiet. DUP har vært nede i 16 prosent på målingene, med Sinn Féin på 25 prosent. Siden det i det politiske systemet i Nord-Irland er provinsens største parti som har førsteministeren, hadde et tilsvarende valgresultat betydd at Sinn Féin for første gang hadde fått førsteministeren.

Arlene Foster var første kvinnelige partileder i DUP. Også hun ble presset ut av sine egne. Foto: Ilyas Tayfun Salci / Shutterstock.com

Fire ledere siden 1971

Etter de siste ukers drama, kan det virke som om DUP har en tradisjon for å «spise» sine ledere. Men partiet har faktisk bare hatt fire ledere siden det ble dannet i 1971. Partiets grunnlegger Ian Paisley var partileder i hele 37 år, Peter Robinson i sju og Arlene Foster i fem år. Poots er den eneste lederen i DUP som er valgt etter en avstemning. De andre er blitt utnevnt uten motkandidat.

Foster ble leder av DUP i 2015, som den første kvinnen i partiets historie. Det påfølgende året ble DUP det største partiet i valget til folkeforsamlingen i Nord-Irland, og Foster ble første kvinnelige førsteminister i provinsen.

Årene fra 2016 var politisk vanskelige for både Nord-Irland og resten av Storbritannia. De politiske institusjonene var suspendert i tre år fra 2017 til 2020, da Arlene Foster igjen ble førsteminister.

Etter brexit-avstemningen, der britene stemte seg selv ut av EU, kom Nord-Irland fort i det politiske søkelyset. EU krevde at grensespørsmålet på den irske øya måtte løses før andre spørsmål kunne diskuteres.

Slik gikk det ikke. Nå vet vi at grensa går i Irskesjøen, noe som har ført til misnøye, særlig blant unionistene. DUP vil kvitte seg med den omstridte Nord-Irland-protokollen i brexitavtalen.

trine@britiskpolitikk.no