Fullt trøkk igjen på Londons scener

Cush Jumbo som Hamlet. Foto sv/hvittCush Jumbo har tittelrollen som Hamlet på Young Vic i London. Foto: Dean Chalkley

Sist oppdatert 14. oktober 2021

Nå er det igjen mulig å dra på teatertur til London. Og det er fullt liv på de fleste scener. På menyen står alt fra spennende musikaler til klassikere, som Shakespeares Hamlet.

Hamlet spilles for tiden for fulle hus på Nationaltheatret i Oslo, der Herbert Nordrum har fått glitrende kritikker for sin Hamlet-tolkning. I London er det Cush Jumbo som har rollen som den danske prinsen. Den engelske skuespilleren er for mange kjent for rollen som advokaten Lucca Quinn i The Good Wife og spinoffen The Good Fight, og har også vært med i flere episoder av den britiske krimserien Vera.

-Cush Jumbo er en av de beste Hamlet jeg har sett. Jeg tror det er den 32. jeg har anmeldt, skriver Observers anmelder Susannah Clapp.  Og de fleste andre anmeldelser jeg har lest, gir Jumbo svært gode kritikker. Men anmelderne er ikke like begeistret for forestillingen som helhet.

Men har du lyst til å se en spennede skuespiller på scenen, spilles HamletYoung Vic fram til 13.november. Og du trenger faktisk ikke dra til London for å se Cush Jumbo som Hamlet. Flere forestillinger sendes nemlig live på nett mellom 28. og 30.oktober. Mer om det her.

Scene fra Dear Evan Hansen. foto

Sam Tutty har fått den prestisjetunge Olivier-prisen for sin tittelrollen i Dear Evan Hansen. Foto: Matthew Murphy

Musikaler

Musikaler som Mamma Mia!,  The Lion King, Les Miserables og Hamilton er alle tilbake på teatermenyen i West End. Torsdag 14.oktober er det også klart igjen for Harry Potter and the Cursed Child på Palace Theatre, og fra 26.oktober kan igjen Dear Evan Hansen oppleves på Nöel Coward Theatre.

Dear Evan Hansen, signert Benj Pasek og Justin Paul, hadde knallsuksess på Broadway, der den hentet hjem seks Tony-priser og en Grammy før den ble satt opp i London høsten 2019. Og da britene delte ut sine teaterpriser Olivier i 2020, fikk Dear Evan Hansen prisen for beste nye musikal. 22 år gamle Sam Tutty fikk Olivier for tittelrollen, som han fortsatt spiller på Nöel Coward Theatre i høst.

Musikalen handler om den 17 år gamle Evan Hansen, som sliter med sosial angst. Det handler om selvmord, psykiske lidelser og sosiale medier. Vi har dessverre ikke fått sett musikalen, men den ble nylig anmeldt av Aftenpostens Per Christian Selmer-Anderssen, som så musikalen i London rett før Storbritannia stengte ned i mars i fjor.

– Dette er en kommersiell musikal som får hundretusenvis av ungdommer til å tenke på liv, død og teaterets kraft, skriver han, og triller terningkast 5.

Musikalen har også blitt film med Ben Platt, som også spilte Evan Hansen på Broadway, i tittelrollen. Filmen kommer på norske kinoer i høst.

Amy Adams salgsplakat

Amy Adams får til våren sin West End-debut i Glassmenasjeriet.

Stjerner på scenen

Mange synes det er moro å se stjernene på scenen. Det er alltid spennende å se om de behersker scenen like godt som film/TV. Nylig ble det kjent at Hollywood-stjernen Amy Adams får sin West End-debut. Det skjer førsrt til våren i rollen som Amanda Wingfield i Tennessee Williams’ Glassmenasjeriet, men billettene er allerede lagt ut for salg.  Stykket spilles på Duke of York’s fra 23.mai, gjennom sommeren og ut august, går det fram av teatrets nettside.

Saoirse Ronan, kjent fra filmer som Brooklyn, Ammonite, Lady Bird og Little Women, får sin debut på en London-scene i The Tragedy of Macbeth på Almeida Theatre, der hun spiller Lady Macbeth. James McArdle har tittelrollen som Macbeth. Billettene her er så ettertraktet at teatret har delt inn salget i tre bookingperioder, går det fram av Almeidas nettside. Stykket spilles fram til 27.november. Almeida har nettopp gjort kjent at de kommer til strømne fem forestillinger live på nettet mellom 27. og 30.oktober. Mer info på teatrets nettside.

Jodie Comer, best kjent fra serien Killing Eve, blir å se på scenen på Harold Pinter Theatre fra april neste år. Her kan en også oppleve Ralph Fiennes før jul i T S Eliots Four Quartets. Fiennes skal også spille på Bridge Theatre til våren i verdenspremieren på David Hares Straight Line Crazy. Bridge Theater ligger på sørsiden av Themsen, ikke langt fra Tower Bridge.

På sørsiden av elva ligger også National Theatre. På scenen der står fra 16.novemer Shaun Evans, best kjent fra TV-serien om den unge inspektør Morse. Evans hadde også en av hovedrollene i ubåt-thrilleren Vigil som nylig gikk på NRK. På National Theatre skal Evans spille i Manor, som er et nytt stykke signert Moira Buffini.

På hovedscenen på National Theatre spilles nå et sterkt stykke om aids-epidemien, The Normal Heart av Larry Kramer. Det har fått svært gode kritikker. Spilles fram til 6.november.

Scenebilde fra rettsdramaet "Witnes for the Prosecution".

Rettsdramaet «Witness for the Prosecution» spilles i den gamle bystyresalen i London. Foto: Sheila Burnett

Tre ganger Christie

Vil du se teater i politiske omgivelser, anbefales Agatha Christies rettsdrama Witness for the Prosecution, som spilles i den gamle bystyresalen i County Hall vegg i vegg med London Eye. Bystyresalen er gjort om til rettssal og publikum sitter tett på handlingen. Her kan en til og med for noen ekstra pund få være med i stykket som jurymedlem.

Forestillingen hadde premiere i 2017, og har vært en stor publikumssuksess. Vi hadde en større omtale av stykket på nettstedet i 2018.

Agatha Christies The Moustrap – Musefellen – kan selvfølgelig også fortsatt oppleves i London. Den hadde premiere i 1952 og spilles på St. Martin´s Theatre i West End.

Mer Agatha Cristie blir det på Harold Pinter Theatre rett over nyttår når David Suchet ser tilbake på sin karriere i  David Suchet – Poirot and More, A Retrospective.

Nettsiden London Theatre har oversikt over det meste som spilles på Londons scener, og har også en egen spalte med stjerner på scenen.

..og dersom du lurer – du må nok regne med at du må ha munnbind på under forestillingene – og ha koronapasset klart. Det kan hende du blir spurt om å vise det.

 redaksjonen@britiskpolitikk.no