Veien mot ny toryleder

Boris Johnson i Parlamentet, omgitt av Liz Truss og Dominic Raab. FotoEn hardt presset Boris Johnson i spørretimen onsdag 12.januar der han sa unnskyld for å ha vært til stede under en tilstelning i hagen i Downing Street under den første nedstengningen i mai 2020. Foto: UK Parliament/Jessica Taylor

Sist oppdatert 17. januar 2022

Boris Johnson er inne i sin største krise i sin tid som statsminister etter avsløringer om en rekke fester i Downing Street mens Storbritannia har vært nedstengt. Presset fra hans egne øker om at han må gå, men de færreste tror han vil trekke seg frivillig. Hva skal til for å kaste ham som partileder og dermed også statsminister?

Her er reglene som gjelder i Det konservative partiet:

  • Et mistillitsforslag utløses når 15 prosent av den konservative parlamentsgruppa, det vil i dag si 54 representanter, uttrykker mistillit til partilederen gjennom et brev til lederen av den innflytelsesrike 1922-komitéen.
  • Komitéen består at partiets parlamentsmedlemmer fra de bakre benker, og møtes ukentlig når det er møter i Parlamentet.
  • Komitéen ledes i dag av Sir Graham Brady. Kun han vet hvor mange brev om mistillit som til enhver tid har kommet inn. Når grensen nås, blir det avstemning blant partiets parlamentsmedlemmer. En avstemning kan i så fall komme raskt. En avstemning om mistillit mot Boris Johnsons forgjenger Theresa May ble holdt ble holdt om kvelden, samme dag som det ble kjent at det hadde komme inn tilstrekkelig antall brev til 1922-komitéen. May overlevde avstemningen, men kom ut av den som en svært svekket statsminister.
  • Dersom det ikke blir flertall for mistillit, er Johnson immun, det vil si at ingen kan utfordre ham de neste 12 månedene. For å berge seg trenger Boris Johnson støtte fra et flertall i de konservatives parlamentsgruppe.
  • Blir det derimot et flertall for mistillit, vil det bli utløst en ny lederkamp der den sittende lederen ikke får lov til å stille.
  • Da Theresa May gjorde det klart at hun ville trekke seg som partileder, meldte ti seg på i lederkampen.
  • Parlamentsmedlemmene stemmer over kandidatene i flere runder etter ganske kompliserte regler, inntil det står igjen to kandidater.
  • De to blir så stemt over i en uravstemning blant medlemmene i partiet, og den som får flest stemmer blir ny leder. (Med mindre det kun står én kandidat tilbake slik det skjedde da Theresa May ble valgt. Da trakk den andre kandidaten, Andrea Leadsom seg og kun May sto tilbake og ble ny partileder og statsminister).
  • Det er viktig å merke seg at et skifte at partileder/statsminister ikke utløser nyvalg.Hør også podkasten om en hardt presset Boris Johnson:

redaksjonen@britiskpolitikk.no